ευτυχία
Δεν είναι ανάγκη να σου πέσει το λαχείο, να προκύψει η τέλεια δουλειά ή να βρεις το σύντροφο των ονείρων σου για να βελτιώσεις τη ζωή σου. Ο δρόμος για την ευτυχία περνά από λιγότερο δύσβατα μονοπάτια… Από την καρδιά και το μυαλό μας…
Γίνε πιο κοινωνική!
Πόσες φορές έχεις αποφύγει να παρευρεθείς σε ένα πάρτυ ή σε μια κοινωνική εκδήλωση μόνο και μόνο επειδή δεν γνώριζες κανέναν από τους υπόλοιπους καλεσμένους; Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι αισθανόμαστε αμήχανα όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο γεμάτο ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, αυτός, όμως, δεν είναι λόγος για να κλείνεσαι στο σπίτι.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείς περικυκλωμένη από… αγνώστους δοκίμασε τα εξής:
Πρώτα απ’ όλα, βάλε λίγο ποτό. Εκτός του οτι θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, θα έχεις και κάτι να κρατάς για να «καλύπτεις» την αμηχανία σου. Στη συνέχεια, πλησίασε κάποιον και προσπάθησε να είσαι ευδιάθετη και χαμογελαστή. Μια καλή αφορμή για να ξεκινήσεις μια συζήτηση είναι να κάνεις μια ερώτηση, π.χ. πώς βρέθηκε στο πάρτυ, ή πώς γνωρίζει τον οικοδεσπότη κ.τ.λ. Προσπάθησε να αποφύγεις ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν μονολεκτικά. Τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους… Θα δεις πως αν ακολουθήσεις αυτά τα απλά βήματα θα καταλήξεις να γελάς, να περνάς καλά και να κάνεις καινούριες παρέες…
Μάθε να μην ενοχλείσαι από τους άλλους
Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που θεωρούμε ανυπόφορους, αλλά πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με αυτούς. Ένα κόλπο είναι να φανταστείς τον ενοχλητικό συνάδελφο σαν ένα παιδί ή ένα αδύναμο γεροντάκι. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα αρνητικά συναισθήματα που σου χαλάνε τη διάθεση και να δείξεις κατανόηση.
Μην χάνεις επαφή με το …περιβάλλον!
Δε βλέπουμε τους φίλους μας όσο συχνά θα θέλαμε, είτε γιατί δουλεύουμε πολλές ώρες, είτε γιατί μένουν μακριά, είτε γιατί έχουμε άλλες υποχρεώσεις (παιδιά, δουλειές του σπιτιού κ.τ.λ.) Στις μέρες μας είναι εύκολο να κρατήσεις επαφή ακόμη και με κάποιον που ζει στην άλλη άκρη του κόσμου! Σε αυτό βοηθούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter). Κι αν δεν έχεις τον χρόνο να τους συναντήσεις ή να τους τηλεφωνήσεις στείλε -έστω -ένα μήνυμα και δείξε πως τους σκέφτεσαι, ακόμη και όταν δεν είσαι μαζί τους.
Μη στενοχωριέσαι για μικροπράγματα.
Έκανες ένα λάθος στη δουλειά, δεν πρόλαβες να βάλεις πλυντήριο ή είπες κάτι που δεν έπρεπε και τώρα το σκέφτεσαι ξανά και ξανά… Σταμάτα να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια στο να στενοχωριέσαι για μικροπράγματα και να τα μεγαλοποιείς. Όλη κάνουμε λάθη. Διδάξου από αυτά, έτσι ώστε να μην τα επαναλάβεις. Η αλήθεια είναι, όμως, πως όσο σκληρά κι αν προσπαθείς να γίνονται όλα τέλεια, πάντα κάτι θα ξεφεύγει… Και ό,τι και να κάνεις δεν υπάρχει τρόπος να είναι όλοι ανεξαιρέτως ευχαριστημένοι… Βάζε τα δυνατά σου και κάνε πάντα ό,τι καλύτερο μπορείς, όμως δέξου το γεγονός πως δε μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα. Και μάθε να έχεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις όσα δε μπορείς να αλλάξεις.
Απόλαυσε το σεξ.
Πολλές είναι οι γυναίκες που παγιδευμένες στα πρότυπα που προβάλλονται σχετικά με το «ιδανικό» σώμα, δεν αφήνουν τον εαυτό τους να εκφραστεί σεξουαλικά. Σύμφωνα με έρευνες, η γυναίκα «αφήνεται» να απολαύσει το σεξ όταν νιώθει επιθυμητή. Διάλεξε ένα μέρος του σώματός σου που θεωρείς πως είναι το δυνατό σου σημείο και δες το μέσα από τα «μάτια» του συντρόφου σου. Μπορεί να είναι τα μάτια, τα μαλλιά, ή οι καμπύλες σου. Φαντάσου οτι εκείνος σκέφτεται «Τη θέλω τόσο πολύ»… Ένα είναι το σίγουρο, δε θα φτάσει στα ύψη μόνο η αυτοπεποίθηση σου, αλλά και η λίμπιντο!
Διάλεξε τους σωστούς συνεργάτες.
Αν έχεις την πολυτέλεια να επιλέγεις τους συνεργάτες σου, φρόντισε να έχουν ηθικές αξίες, σωστή κρίση, ικανότητες και το σημαντικότερο, να σου είναι πιστοί. Αυτό, τουλάχιστον, συμβουλεύει η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του γνωστού επιχειρηματία Ντόναλτ Τραμπ, που -μόλις από τα 18 της – διευθύνει την αυτοκρατορία που δημιούργησε ο πατέρας της.
Να είσαι δίπλα στους φίλους σου όταν αυτοί σε χρειάζονται
Όταν ένα αγαπημένο σου πρόσωπο περνά μια δύσκολη περίοδο ενθάρρυνέ το με έναν καλό λόγο. Καμιά φορά ένα απλό «Θα σε σκέφτομαι» αρκεί για να δώσει στον άλλο δύναμη και αισιοδοξία να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.
Κάνε καινούριους φίλους σε κάθε ηλικία!
Οι φίλοι και οι κοινωνικές συναναστροφές είναι σημαντικά σε κάθε ηλικία της ζωής μας. Εάν νιώθεις μοναξιά , κάνε κάτι γι’ αυτό.Το κενό αυτό δε θα στο γεμίσει ούτε το φαγητό, ούτε το αλκοόλ , ούτε κάποιο αντικαταθλιπτικό, ούτε ακόμη και ένα κατοικίδιο. Μπορείς να ξεκινήσεις κάποιο χόμπυ. π.χ. χορό ή φωτογραφία ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει. Εκτός του οτι θα περνάς ευχάριστα την ώρα σου, θα νιώσεις και πολύ καλύτερα με το να γίνεις μέλος μιας ομάδας . Επίσης, θα διευρύνεις τον κύκλο σου και μπορεί ακόμη να κάνεις και καινούριους φίλους με τους οποίους θα έχεις -τουλάχιστον ένα- κοινό ενδιαφέρον!
Ξεπέρασε τις τύψεις και τις ενοχές και αποδέξου τον εαυτό σου.
Πρέπει να μάθεις να προχωράς, να κοιτάς μπροστά. Η Τζέννιφερ Τόμπσον έπεσε θύμα βιασμού και με την κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία έστειλε, χωρίς να το γνωρίζει, το λάθος άτομο στη φυλακή για δέκα χρόνια… Στην αρχή της ήταν αβάσταχτο να ζήσει με τις τύψεις, όμως, κατάφερε να συγχωρήσει τον αυτό της και να προχωρήσει. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου και μην τον κρίνεις αυστηρά. Κάθε φορά που κάνεις το λάθος να συγκρίνεσαι με κάποιον άλλο, θυμήσου οτι τέλειος δεν είναι κανείς και ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός.
Μάθε να διαχειρίζεσαι το θυμό σου.
Σκέψου το άτομο που σου προκάλεσε αυτό το συναίσθημα… Για να είναι προσβλητικός ή επιθετικός, προφανώς, έχει δικά του προβλήματα. Δε θέλεις να γίνεις σαν κι αυτόν. Αρχίζεις, έτσι, να μετατρέπεις το θυμό σου σε συμπόνια, δηλαδή μετατρέπεις τα αρνητικά σου συναισθήματα σε θετικά. Κλείσε τα μάτια και πάρε μια βαθιά ανάσα. Ξέχασέ το… Εκείνος είναι που έχει το πρόβλημα μαζί σου, όχι εσύ… Μην τον αφήσεις να στο μεταφέρει… Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά με λίγη εξάσκηση θα διαπιστώσεις πως λειτουργεί! Να θυμάσαι πως ο θυμός και τα νεύρα σε αποπροσανατολίζουν από το στόχο σου, σε κάνουν λιγότερο αποδοτική , σε καθυστερήσουν από το να ολοκληρώσεις μια εργασία ή σε κάνουν αγενή προκαλώντας το θυμό των υπόλοιπων συναδέλφων σου.
Απόκτησε αυτοπειθαρχία
Ό,τι είναι στο χέρι σου να κάνεις, το ίδιο είναι και να μη κάνεις. Η αυτο-πειθαρχία είναι η πηγή όλων των αρετών. Αποφεύγοντας τοξικές ουσίες και κρατώντας σώμα κ πνεύμα υγιές, θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις τις κακές συνήθειες και να ενστερνισθείς θετικές στη θέση τους.
Να εντοπίζεις την ευκαιρία ή να τη… δημιουργείς!
Η Christina Wayne , παραγωγός του ΒΒC America, θυμάται πως όταν πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη δεν είχε δουλειά, ήταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση και είχε ελάχιστες γνωριμίες. Όμως, δεν το έβαλε κάτω. «Επικοινώνησα με όποιον ήξερα στη Νέα Υόρκη, ακόμη και με άτομα που δεν γνώριζα, φίλους φίλων, και ενημέρωσα πως ψάχνω για δουλειά. Έκανα πολλές υποχωρήσεις, στερήθηκα πολλά πράγματα, αλλά ποτέ δε σταμάτησα να κυνηγώ το όνειρό μου». Είναι γεγονός πως οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα. Δεν είναι λύση, όμως, το να κάθεσαι αδρανής περιμένοντας να σου χτυπήσει την πόρτα… Μάθε να δημιουργείς εσύ τις ευκαιρίες. Και, αφού τις δημιουργήσεις, το επόμενο βήμα είναι να τις αξιοποιήσεις.
Κάνε το επόμενο βήμα. Κάθε τέλος είναι μια καινούρια αρχή.
Όλους μας τρομάζουν οι αλλαγές… Πόσο δύσκολο είναι π.χ. να φύγεις από μια σχέση που ξέρεις μέσα σου πως έχει τελειώσει ή να κλείσεις μια επιχείρηση που δεν είναι πλέον προσοδοφόρα. Μη συντηρείς μια παγιωμένη, μη αναστρέψιμη κατάσταση, είτε πρόκειται για σχέση, είτε για φιλία, είτε για επαγγελματική συνεργασία. Πρέπει να το αποδεχτείς μέσα σου, όσο κι αν αυτό σε πληγώνει, πως ήρθε η στιγμή να δώσεις ένα τέλος. Κράτησε τις ωραίες αναμνήσεις, μάθε από τις άσχημες και κάνε το επόμενο βήμα … Ακόμη κι αν φοβάσαι… Γενναίος είναι όποιος -παρά το φόβο του – βρίσκει τη δύναμη να προχωρήσει… Πρέπει να ξέρεις πότε να βάζεις «σημεία στίξης» στη ζωή σου, πότε ένα «κόμμα» , μια μικρή διακοπή, άλλοτε «τελεία» και να σταματάς.
Μάθε να ακούς.
Το πρόβλημα είναι πως στη σημερινή εποχή κουβεντιάζουμε, αλλά δε μιλάμε… Ακούμε, αλλά δεν αφουγκραζόμαστε…
Οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τα προβλήματά τους με άλλους, όχι γιατί πιστεύουν πως θα τους βρουν τη λύση, ούτε γιατί οι ίδιοι δεν ξέρουν ποιό είναι το σωστό. Απλώς έχουν ανάγκη από κάποιον να τους ακούσει και να τους καταλάβει .Ο καλός ακροατής δεν είναι απαραίτητα αυτός που δίνει τη σωστή συμβουλή ή κάνει το κατάλληλο σχόλιο, αλλά αυτός που μπαίνει στη θέση του άλλου και συμμερίζεται το πρόβλημά του… Μάθε να ενδιαφέρεσαι.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού.
Οποιαδήποτε εμπειρία μας, ακόμη και η πιο δυσάρεστη, έχει διδακτικό ρόλο. Εντάξει, κάποιος σε πλήγωσε… Δέξου πως δεν έχεις έλεγχο στις πράξεις των άλλων και ανακάλυψε την ελευθερία που φέρνει η συγχώρεση. Προχώρησε και δημιούργησε τη ζωή σου, αλλά και τον εαυτό σου, όπως εσύ θέλεις. Έχεις τη δύναμη…
fayesbook.gr