Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η ευτυχία έχει πολλά κλειδιά

 
Home / Ιατρικά Νέα / Η ευτυχία έχει πολλά κλειδιά
Η ευτυχία έχει πολλά κλειδιά

Η ευτυχία έχει πολλά κλειδιά

Γράφει για τη MedicalTV η ψυχολόγος Ψούνη Λίνα…

Τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους; Χαρά είναι απλά ένα συναίσθημα το οποίο μπορεί να κρατάει δευτερόλεπτα, ώρες ακόμα και μέρες. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτο που μας κάνει χαρούμενους είναι ένα πράγμα. Το κλειδί για την ευτυχία είναι να έχουμε πολλούς λόγους που μας κάνουν να χαμογελάμε.
Η ευτυχία έχει πολλά κλειδιά
Happiness is not something ready made. It comes from your own actions -Dalai Lama
Μαθαίνουμε να είμαστε χαρούμενοι. Όσο αναζητούμε την ευτυχία τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε. Η ζωή ειναι μικρή, δεν πρέπει να έχουμε όνειρα τα οποία δεν θα επιτύχουμε ποτέ. Απάντηση μας δίνει το ερώτημα αν σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ζωής μου θα ήθελα να κάνω αυτά που θα έκανα; Βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα που μας διασκεδάζουν. Βάζουμε πάντα προτεραιότητες στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
Δεν πρέπει να μας επηρεάζει τι θα σκεφτούν οι άλλοι. Η ζωή είναι δική μας όπως και οι επιλογές μας. Πρέπει να δοκιμάζουμε χωρίς να φοβόμαστε ότι θα αποτύχουμε. Ευτυχία είναι η επίτευξη ενός στόχου, είναι όμως και το ταξίδι που κάνουμε για να πετύχουμε το στόχο μας. Ευτυχία είναι να έχουμε βρει τι μας αρέσει και να γεμίζουμε το χρόνο μας με αυτό.
Η ευτυχία έχει πολλά κλειδιά
Δεν αφήνουμε μικρά ασήμαντα γεγονότα να μας επηρεάζουν. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν στον καθένα, πρέπει να είμαστε σε θέση να τα προσπεράσουμε και να προχωρήσουμε. Οι δυστυχείς άνθρωποι έχουν την τάση να “κολλάνε”σε μικρές ενοχλήσεις και προβλήματα τα οποία όμως διαιωνίζουν τα αρνητικά συναισθήματα όπως της θλίψης, της ενοχής και του θυμού. Δε χάνουμε το χρόνο μας με το να ασχολούμαστε με τους άλλους. Το κουτσομπολιό και η ζήλια φέρνουν αρνητικά συναισθήματα.
Προσέχουμε τις σχέσεις μας και συνεργαζόμαστε με τους άλλους. Η επικοινωνία είναι κάτι περισσότερο απο διαταγές και προσδοκίες. Πρώτα απο όλα είμαστε καλοί ακροατές. Λαμβάνουμε υπόψη τα συναισθήματα των άλλων.   Δεν επιδιώκουμε να κυριαρχήσουμε στο περιβάλλον μας. Βγαίνουμε στην κορυφή επειδή το αξίζουμε. Όταν αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των άλλων και μοιραζόμαστε τις χαρές η ευτυχία είναι πολύ μεγαλύτερη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Δεν είμαστε τέλειοι και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και εργαζόμαστε για να τα βελτιώσουμε.
Βλέπουμε τις προκλήσεις σαν ευκαιρίες για μάθηση και προσωπική ανάπτυξη. Αναζητούμε δημιουργικές λύσεις για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και του άλλους; Ακόμα και αν η αλήθεια πονάει η ειλικρίνεια και ο σεβασμός επιφέρουν ικανοποίηση.
Ζούμε στο παρόν. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να ζουν στο παρελθόν και οι αγχωμένοι στο μέλλον. Απολαμβάνουμε τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Χαμογελάμε συχνά!!
rsz_264567_621937274537487_1963688626_n
Οι παρακάτω ερωτήσεις μας βοηθούν να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας σχετικά με την ευτυχία μας:
  • Ζούμε σύμφωνα με τις αξίες μας;
  • Ικανοποιούμε τις ανάγκες μας
  • Ικανοποιούμαστε απο τη δουλειά μας;
  • Μήπως ζούμε την ευτυχία επιφανειακά;
  • Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που θα αφήσουμε πίσω μας;
  • Περιβαλλόμαστε απο θετικούς ανθρώπους;
  • Δίνουμε και παίρνουμε αγάπη; Έχουμε δυνατές σχέσεις;
  • Ζούμε στο παρόν;
  • Που βρισκόμαστε σε σχέση με ό,τι θα θέλαμε να είμαστε;
  • Είμαστε αισιόδοξοι;
  • Ξέρουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους;
  • Ξέρουμε τι είναι αυτό που μας δίνει τη μακροπρόθεσμη ευτυχία;
  • Ξοδεύουμε χρόνο για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε;
“The talent for being happy is appreciating and liking what you have, instead of what you don’t have.” - Woody Allen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου