Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Τα 10 μυστικά των δημιουργικών ανθρώπων

Τα 10 μυστικά των δημιουργικών ανθρώπων

Ποιος είπε ότι μόνο όταν έχεις ταλέντο μπορείς να δημιουργείς; Τώρα μαθαίνουμε πως μπορούμε όλοι να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητά μας.

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο δημιουργικοί από τους άλλους; Κάποιοι από εσάς, σίγουρα θα έχετε ευχηθεί να είχατε αυτό το συγκεκριμένο γονίδιο. Νέες έρευνες όμως μας φέρνουν καλά νέα και μας αποδεικνύουν ότι τα ταλέντα δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κληρονομικά. Παρακάτω θα βρείτε 10 τρόπους κατά τους οποίους μπορείτε να αναπτύξετε την δημιουργικότητά σας:

1. Ακούστε το ένστικτο σας
Το ένστικτο λειτουργεί με εκπληκτικούς τρόπους. Ακόμα και όταν κοιμόμαστε, λουζόμαστε, οδηγούμε κτλ, αυτό συνεχίζει να "υπάρχει" και να μας βοηθάει στο να δημιουργήσουμε νέες ιδέες. Εσείς απλά σημειώστε όλα αυτά που λέει το..." μέσα" σας!

2. Προσέχετε την σκέψη σας
Συνήθως όταν ξεκινάμε κάτι καινούργιο, έχουμε την τάση να κάνουμε σκληρή αυτοκριτική με αποτέλεσμα να μην το τελειώνουμε ποτέ. Για να δημιουργήσουμε χρειάζεται να επιμείνουμε, παρά τις αντιξοότητες και τις αρνητικές κριτικές.

3. Πήγαινε όπου σε πάει...
Επικεντρωθείτε στην στιγμή και όχι στον στόχο. Όταν βυθίζεστε ολοκληρωτικά σε μια δημιουργική δραστηριότητα, αισθάνεστε ότι ο χρόνος μικραίνει, ότι οι ώρες μοιάζουν με στιγμές. Τότε είναι που μπορείτε να πετύχετε κάτι πολύ μεγαλύτερο! Απλά αφήστε το να βγει από μέσα σας... Αφήστε το να σας οδηγήσει...

4. Επιτρέψτε στις αισθήσεις σας να ζωντανέψουν
Προσέξτε την εικόνα των πραγμάτων, αλλά προσπαθήστε ταυτόχρονα να τα νιώσετε στο χέρι σας. Μυρίστε τα, ακούστε τα! Ό,τι και αν είναι αυτό, αισθανθείτε το!

5. Η ευτυχία φέρνει καινοτομία
Η μελαγχολία είναι ο μεγαλύτερος ανατρεπτικός παράγοντας των νέων ιδεών και της δημιουργίας. Η ευτυχία όμως αυξάνει την δημιουργική σκέψη, προσφέρει φρέσκες ιδέες και νέες προοπτικές. Θυμηθείτε να κάνετε διαλείμματα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Μην πιέζετε τον εαυτό σας.

6. Κανόνες ευγνωμοσύνης Όταν αισθάνεστε ευγνώμονες, βοηθάτε τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου σας να λαμβάνουν περισσότερο από αυτό που έχετε μέσα σας. Φανταστείτε τι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε.

7. Ψάξτε προκλητικές ιδέες
Έτσι για πλάκα, προκαλέστε τον εαυτό σας να σκεφτεί ιδέες διαφορετικές- όπως πώς να κάνεις ένα άλογο να πετάξει. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε νέες ιδέες και στρατηγικές, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε σε ρεαλιστικά πράγματα αλλά και να δημιουργήσετε νέες φρέσκες τάσεις.

8. Περικλείστε την ζωή σας με ενδιαφέροντες ανθρώπους και πράγματα.
Περάστε χρόνο με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές σας, ακούστε νέα είδη μουσικής, επισκεφτείτε διαφορετικές εκθέσεις οι οποίες μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντες σας. Έχοντας ασυνήθιστα αντικείμενα γύρω σας σας βοηθά να αναπτύξετε πρωτότυπες ιδέες.

9. Μάθετε κάτι καινούργιο
Ξεκινήστε ένα καινούργιο χόμπι, κάντε μαθήματα γλυπτικής ή οτιδήποτε μπορεί να σας σας φαίνεται "ξένο" αλλά μπορεί να προκαλέσει ενδιαφέρον και να σας βοηθήσει να "κατεβάσετε" νέες ιδέες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σύνδεση με νέα πράγματα είναι η βάση για δημιουργική σκέψη.

10. Αναγνωρίστε τις δυνάμεις και τα πάθη σας
Γνωρίστε τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά σας να χτυπά δυνατά, τι σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζωντανοί, και χρησιμοποιήστε το ως "καύσιμο" για την δημιουργική διαδικασία. "Τρέφοντας" την δημιουργική σας πλευρά θα φέρετε ευτυχία τόσο στον εαυτό σας όσο και στους γύρω σας. Θα μάθετε επίσης τι υπήρχε τόσο καιρό μέσα σας και δεν το γνωρίζατε.

της Σοφίας Εφραιμίδου, Ψυχολόγου Υγείας

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

"ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ" Charlie Chaplin

ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ
Απόσπασμα ομιλίας από τα 70α γενέθλιά του.
Όταν
άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο
συναισθηματικός πόνος και η θλίψη, απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω
κόντρα στην αλήθεια μου. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε αυθεντικότητα.
Όταν
άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε πόσο δύσκολη θέση
ερχόταν κάποιος με το να του επιβάλλω τις επιθυμίες μου, παρότι ήξερα
ότι ούτε ήταν κατάλληλη η στιγμή ούτε ο άνθρωπος ήταν έτοιμος, ακόμα κι
αν αυτός ο άνθρωπος ήμουν εγώ. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε
αυτοεκτίμηση.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να
λαχταρώ μια άλλη ζωή και μπόρεσα να δω ότι τα πάντα γύρω μου με
προκαλούσαν να μεγαλώσω. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ωριμότητα.
Όταν
άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να στερούμαι τον
ελεύθερο χρόνο μου και σταμάτησα να κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το
μέλλον. Σήμερα κάνω μόνο ό,τι με ευχαριστεί και με γεμίζει χαρά, ό,τι
αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά, με τον δικό μου τρόπο και στους
δικούς μου ρυθμούς. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ειλικρίνεια.
Όταν
άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ό,τι δεν
ήταν υγιές για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και από
ό,τι με τραβούσε συνεχώς μακριά από τον ίδιο μου τον εαυτό. Στην αρχή το
ονόμαζα "υγιή εγωισμό". Αλλά σήμερα ξέρω ότι είναι αυταπάτη.
Όταν
άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να θέλω να έχω πάντα
δίκιο. Έτσι έσφαλλα πολύ λιγότερο. Σήμερα κατάλαβα ότι αυτό το λέμε
απλότητα.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, αρνήθηκα να
συνεχίσω να ζω στο παρελθόν και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω
περισσότερο τη στιγμή όπου ΟΛΑ συμβαίνουν. Έτσι σήμερα, ζω την κάθε μέρα
και αυτό το λέω πληρότητα.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου
πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι η σκέψη μου μπορεί να με κάνει μίζερο
και άρρωστο. Όταν όμως επικαλέστηκα τις δυνάμεις της καρδιάς μου, η
λογική απέκτησε έναν πολύτιμο σύντροφο. Αυτή τη σχέση την ονομάζω σήμερα
σοφία της καρδιάς.
Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις
αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και τα προβλήματα με τον εαυτό μας και
τους άλλους γιατί καμιά φορά, ακόμα και τα άστρα εκρήγνυνται και
δημιουργούνται νέοι γαλαξίες. Σήμερα ξέρω ότι αυτό είναι η ζωή!
CHARLIE CHAPLIN

Η Δύναμη της Θετικής Σκέψης

Η Δύναμη της Θετικής Σκέψης
Τρόποι για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας.
(«Η δύναμη της Θετικής Σκέψης» Dr. Normal Vincent Peale)
1. Διαμορφώστε και εντυπώστε στο μυαλό σας μια ανεξίτηλη εικόνα του εαυτού σας ως ένα πετυχημένο άτομο. Κρατήστε ισχυρή αυτήν την εικόνα μέσα σας,
τόσο που να μην της επιτρέπετε καν να ξεθωριάσει. Με τον καιρό, αυτή η εικόνα θα εξελιχθεί μέσα σας και οι λεπτομέρειές της θα τονωθούν. Δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητήσετε την πραγματικότητα αυτής της πνευματικής εικόνας γιατί αυτό θα είναι επικίνδυνο. Το μυαλό σας θα προσπαθήσει επίσης να συμπληρώσει τα κενά σε αυτό που αρχικά είχε φανταστεί. Πάντα να έχετε στο μυαλό σας την επιτυχία ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα φαίνεται να είναι τα πράγματα στο παρόν.

2. Κάθε φορά που εισβάλλει στο μυαλό σας μια αρνητική σκέψη που αφορά τις προσωπικές σας δυνάμεις, εσκεμμένα σκεφτείτε κάτι πολύ θετικό για να την εξουδετερώσετε.
3. Μην χτίζετε με τη φαντασία σας εμπόδια. Αντίθετα, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε κάθε πιθανό εμπόδιο. Οι δυσκολίες πρέπει να μελετώνται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μέχρι να εξαλειφθούν, χωρίς να τους δίνεται μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που πραγματικά έχουν. Πολλές φορές ο φόβος διογκώνει τις δυσκολίες «κρύβοντας» την αληθινή διάστασή τους.
4. Αυτή πρέπει να είναι και η πιο έξυπνη συμβουλή. Μην εντυπωσιάζεστε υπερβολικά από τους άλλους ανθρώπους ώστε να τους αντιγράφετε. Κανείς δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο εσείς στην δική σας ζωή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι ανεξάρτητα από το πόσο δυναμικός και επιτυχημένος μπορεί ναι φαίνεται κάποιος, συχνά ίσως έχει την ίδια έλλειψη αυτοπεποίθησης και είναι το ίδιο φοβισμένος με εσάς.
5. Ο Dr. Peale συμβουλεύει επίσης τους αναγνώστες του βιβλίου του να επαναλαμβάνουν πολλές φορές μέσα στην ημέρα την ακόλουθη φράση από τη Βίβλο: «Αν ο Θεός είναι υπέρ μας, ποιος μπορεί να είναι εναντίον μας;»
6. Αποκτήστε αυτογνωσία. Γνωρίστε την προέλευση του αισθήματος κατωτερότητας που μπορεί να έχετε ή των φόβων και ενδοιασμών σας. Είναι πιθανό αυτά τα αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό σας να πηγάζουν από την παιδική σας ηλικία και συχνά χρειάζεται η συμβουλή κάποιου ειδικού για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί νιώθουμε και φερόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο.
7. Ακόμα μια συμβουλή του συγγραφέα προέρχεται από το χώρο της θρησκείας, μια και ο ίδιος είναι κληρικός. Όποια και αν είναι τα θρησκευτικά μας πιστεύω, πρέπει να έχουμε την πεποίθηση ότι μέσα από την πίστη μας μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα γιατί η ίδια η πίστη μας ενδυναμώνει.
8. Μια τελευταία σοφή συμβουλή από το βιβλίο του Peale. Κάντε μια ρεαλιστική αξιολόγηση των ικανοτήτων σας και έπειτα αυξήστε τις κατά 10%. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει κανείς εγωιστής. Αντίθετα, πρέπει να πιστεύει στις δυνάμεις του και να δημιουργήσει μέσα του ένα ακλόνητο αίσθημα αυτοσεβασμού.
“Χωρίς αυτοπεποίθηση, που δεν υπερβαίνει τα λογικά όρια, κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος και επιτυχημένος στη ζωή του,” υπογράμμισε σοφά ο Peale.
Απο το βιβλιο «Η δύναμη της Θετικής Σκέψης» του Dr. Normal Vincent Peale)