Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Οι 10 μεγαλύτεροι κλέφτες της ενέργειας μας

TheftPrevention
Ενέργεια… Με απλά λόγια είναι αυτό είναι που χρειαζόμαστε για να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί και για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε μια ημέρα γεμάτη δραστηριότητες. Είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή, η δεξαμενή της ενέργειάς μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο γεμάτη.
Υπάρχουν συμπτώματα που αντανακλούν την έλλειψη ενέργειας. Αυτά είναι για παράδειγμα: η κακή διάθεση, η θλίψη (άνευ λόγου), η χαμηλή παραγωγικότητα, το αίσθημα κόπωσης.
Αλλά τι ληστεύει την ενέργεια μας;
1. Η έλλειψη ύπνου
Κάθε άτομο χρειάζεται να κοιμηθεί έναν αριθμό ωρών. Ακούστε το σώμα σας. Σας αρκούν 5 ώρες ύπνου ή χρειάζεστε 8; Φυσικά εκτός από την ποσότητα του ύπνου σημαντική είναι και η ποιότητα. Κοιμηθείτε αρκετά και καλά και επαναφορτίστε πλήρως τις μπαταρίες σας.
2. Η καφεΐνη
Η καφεΐνη έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα αλλά, όπως και η ζάχαρη που θα δούμε έπειτα, αυτά είναι στιγμιαία και μακροπρόθεσμα μας στερεί περισσότερη ενέργεια από ότι μας προσφέρει. Η καφεΐνη πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο για αλλιώς θα παρουσιάσουμε αυξημένη κόπωση, ευερεθιστότητα και κάποιες φορές και αϋπνία ή έναν κακό ποιοτικά ύπνο. Ως εκ τούτου, είναι καλό να μετριάσετε την κατανάλωσή της.
3. Η ζάχαρη
Όταν η ζάχαρη απορροφάται από το αίμα παρατηρείται η γρήγορη και απότομη παραγωγή ενέργειας. Αλλά 30-60 λεπτά αργότερα υπάρχει μια κατακόρυφη πτώση της ενέργειας μας. Καταναλώστε ζάχαρη σε μικρές ποσότητες και αποφύγετε να έχετε γλυκά πάνω σας. Προτιμήστε να πάρετε σάκχαρα από κάποιο φρούτο.
4. Η έλλειψη άσκησης
Ασκηθείτε κάνοντας απλά πράγματα. Πάτε κάπου με τα πόδια, μην χρησιμοποιείται ασανσέρ για 1 ως 3 ορόφους, τεντώστε τους μυς και τις αρθρώσεις σας. Η ελαφριά άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς σας. Αν δεν κάνετε οποιαδήποτε άσκηση θα έρθει η εποχή που θα σας φαίνεται κουραστικό να περπατήσετε ακόμη και ένα οικοδομικό τετράγωνο.


5. Έλλειψη οξυγόνου
Προφανώς όλοι αναπνέουμε, αλλά στη διάρκεια της ημέρας καλό θα ήταν να ηρεμούμε για 5 λεπτά και να παίρνουμε κάποιες αργές και βαθιές αναπνοές. Οι πνεύμονες μας πρέπει να είναι γεμάτοι από οξυγόνο για να μπορούν να το μετατρέψουν σε ενέργεια.
6. Επεξεργασμένα τρόφιμα
Συντηρητικά, γαλακτοποιητικές, χρώματα κτλ κτλ.. Αν διαβάζαμε και καταλαβαίναμε τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουμε θα κερδίζαμε αρκετά χρόνια ζωής και υγείας. Πρέπει να βάλετε στην καθημερινότητα σας φρέσκα τρόφιμα και αν μπορείτε και βιολογικής καλλιέργειας. Σε όλο τον κόσμο εκθειάζουν τα οφέλη και τις αρετές της μεσογειακής διατροφής: φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, κτλ
7. Αφυδάτωση
Όλα μας τα όργανα (και ο εγκέφαλος) χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν. Αν δεν έχετε αρκετό, κουράζονται πιο γρήγορα και έχουν χαμηλότερες επιδόσεις. Είναι τόσο απλό. Αρκούν οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Μπορείτε επίσης αντί για 1 ποτήρι νερό να καταναλώσετε χυμό φρούτων ή άλλα ποτά. Όχι, όμως καφέ και αλκοόλ. Η καφεΐνη και το αλκοόλ έχουν αντίθετα αποτέλεσμα αφού αφυδατώνουν τον οργανισμό.
8. Στρες
Βγάλτε το άγχος και το στρες από την ζωή σας. Το στρες σας καταναλώνει ενέργεια και δεν σας δίνει κάτι ωφέλιμο. Κρατηθείτε μακρυά του.
9. Ο χρόνιος πόνος
Μερικοί άνθρωποι συνηθίζουν να ζουν με τον πόνο. Και πολλοί υποφέρουν από το σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης χωρίς καν να το γνωρίζουν. Θα ήταν περιττό να πούμε ότι θα πρέπει να αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία για να αντιμετωπίσετε όλη αυτή την ταλαιπωρία. Ακούγεται προφανές, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να ζουν με πονεμένα πόδια, χέρια, μάτια κτλ χωρίς την παραμικρή πρόθεση να επισκεφθούν κάποιον γιατρό.
10. Οι τοξικοί άνθρωποι
Το τι σημαίνει «τοξικός άνθρωπος» για τον καθένα μας είναι κάτι υποκειμενικό. Για παράδειγμα, εμένα με επηρεάζουν αρνητικά οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε κουτσομπολιά ή που λένε πράγματα πίσω από την πλάτη κάποιου και μπροστά του είναι σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Επίσης με ενοχλούν αυτοί που ρίχνουν την ευθύνη πάντα στους άλλους. Προσπαθήστε να συνδιαλέγεστε με ανθρώπους που έχουν να σας δώσουν θετικά ερεθίσματα. Κρατήστε μακριά ότι θεωρείτε τοξικό και επιβλαβές.
Είναι σπατάλη ενέργειας να θυμώνεις μ” έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται άσχημα,
όπως είναι να θυμώνεις με ένα αμάξι που δεν παίρνει μπροστά.
Bertrand Russell
Το Κλειδί της Σκέψης – www.tokleidi.com

Το μικρό αγόρι και ο γέρος άντρας


Το μικρό αγόρι και ο γέρος άντρας
του Shel Silverstein
Είπε το μικρό αγόρι: "Μερικές φορές μου πέφτει το κουτάλι."
Απάντησε ο γέρος άντρας: "Κι εμένα."
Ψιθύρισε το αγόρι: "Καμιά φορά βρέχομαι".
Ο γέρος άντρας απάντησε χαμογελώντας: "Κι εγώ."
Είπε το αγόρι: "Καμιά φορά κλαίω."
Ο γέρος άντρας ένευσε θετικά: "Κι εγώ κλαίω."
"Το χειρότερο απ'όλα όμως..." είπε το αγόρι,
"...είναι πως οι μεγάλοι δε μου δίνουν σημασία." 
Τότε ένιωσε τη ζεστασιά ενός ρυτιδιασμένου χεριού.
"Ξέρω ακριβώς τι εννοείς" είπε ο γέρος άντρας.

 
Said the little boy, "Sometimes I drop my spoon."
Said the old man, "I do that too."
The little boy whispered, "I wet my pants."
"I do that too," laughed the little old man.
Said the little boy, "I often cry."
The old man nodded, "So do I."
"But worst of all," said the boy, "it seems
Grown-ups don't pay attention to me."
And he felt the warmth of a wrinkled old hand.
"I know what you mean," said the little old man.
 
 
Το ποίημα βρήκε και μετέφρασε η Κατερίνα Σωτηροπούλου από εδώ
Την εικόνα την βρήκαμε εδώ
122

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ!

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ


Καθαρά Δευτέρα: Η ιστορία του χαρταετού
Ο χαρταετός, η χιλιόχρωμη χαρά μικρών και μεγάλων στο πανηγύρι της Καθαρής Δευτέρας, δεν είναι απλώς ένα ακόμα παιχνίδι, που ίπταται στον αέρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το πέταγμά του στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Μολονότι ο χαρταετός πρωταγωνιστεί στα δικά μας Κούλουμα, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι πατρίδα του είναι η... μακρινή Ανατολή.

Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. Αρχικά, βέβαια, υλικό κατασκευής των χαρταετών δεν υπήρξε το χαρτί, αλλά το ξύλο. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.
Ο αυτοκράτορας της Κίνας Γουέν Χσουν έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, χρησιμοποιώντας για επιβάτες τους κρατούμενούς του. Οι τυχεροί που επιζούσαν κέρδιζαν την ελευθερία τους.
Μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές με χαρταετούς που ''χορεύουν'' στους αιθέρες πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Βόρεια Ινδία, για την υποδοχή της άνοιξης, με εντυπωσιακές τελετές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία. Για τον ίδιο λόγο, στη Λαχώρη του Πακιστάν κάθε Φεβρουάριο γίνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις, που επαναφέρουν στη μνήμη παγανιστικές συνήθειες του παρελθόντος.
Αλλά και στην ελληνική αρχαιότητα, ο χαρταετός δεν ήταν άγνωστος. Αναφέρεται ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντα -4ος αι. π. Χ.- χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα (είδος αετού) με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.
Πιθανότατα βέβαια, τα πειράματα ή τα παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων με τους "αετούς" θα πρέπει να γίνονταν με πανί τουλάχιστον ως το Μεσαίωνα, καθώς η χώρα μας δεν διέθετε σε αφθονία το χαρτί.
Πολύ αργότερα ο Μάρκο Πόλο γυρίζοντας από τα ταξίδια του, φέρνει το χαρταετό στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, όπου τον περιγράφει και για τις επικίνδυνες επανδρωμένες πτήσεις του.
Τα νεότερα χρόνια, πολλές λεπτομέρειες για την παρουσία του χαρταετού στη Γηραιά Ήπειρο έχουμε το 1450 στη Γερμανία και το 1606 στην Ισπανία. Στη δεύτερη περίπτωση, ένας κληρικός αναφέρει στο ημερολόγιό του ότι χρησιμοποιούσαν τον χαρταετό σαν παιχνίδι χαράς την ημέρα του Πάσχα.
Ακολουθούν οι χρόνοι της επιστημονικής χρησιμοποίησης των χαρταετών (ή και υφασματαετών) ώσπου το 1752 στην Αμερική ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκτέλεσε το διάσημο πείραμά του, διαπιστώνοντας με τεχνητό αετό τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού, οπότε και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο. Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε έναν τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
Υπάρχει προφορική παράδοση που αγγίζει τα όρια του μύθου, ότι τη μεγάλη γέφυρα του Νιαγάρα την άρχισαν, ρίχνοντας απέναντι με χαρταετό το πρώτο σχοινί.
Ο Χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί. Η κατασκευή ενός χαρταετού σήμερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα.
Απαιτείται βέβαια κοφτερό μυαλό από τον κατασκευαστή, επιδέξια χέρια και φυσικά φαντασία! Ο χαρταετός στη μακραίωνη ιστορία του χρησιμοποιήθηκε με διάφορους τρόπους, για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της ταχύτητας των ανέμων, για μελέτες της ατμόσφαιρας και του ηλεκτρισμού, αλλά ακόμα και για αεροφωτογραφίσεις.
Για το πέταγμα του χαρταετού πρέπει με προσοχή να επιλέγουμε ανοιχτούς χώρους χωρίς ηλεκτροφόρα καλώδια. Ακόμη να είναι μακριά από γκρεμούς και ποτέ σε ταράτσες, εξ αιτίας των δυστυχημάτων από τις πτώσεις. Πάντως, είτε ως άθυρμα ή συνήθεια του χθες, του σήμερα αλλά και του αύριο, έχει τη δύναμη, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους για κάθε χώρα, να ξεσηκώνει όλο τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σ' ένα διαφορετικό παιχνίδι, επίπονο και επίμονο, αγωνιώδες και πολύχρωμο, με επιτυχίες ή απογοητεύσεις, αλλά πάντοτε ένα πανηγύρι συγκινήσεων, συναγωνισμού και χαράς.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

sarakosti
Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει.
Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.
Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ” το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!
Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
που “ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν”
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν” ένα τη βδομάδα
μέχρι να “ρθει η Πασχαλιά.