Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Article_show_%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ae

Ποιος θυμάται την Κυρά Σαρακοστή;

Ποιος είπε ότι την Καθαρά Δευτέρα φτιάχνουμε μόνο χαρταετό; Για τους γονείς που θέλουν να τηρούν τις παραδόσεις υπάρχει και η Κυρά Σαρακοστή. Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα και μία εξαιρετική αφορμή για νέες παιδικές κατασκευές.
Η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής. Έχει σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται και δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει. Συνοδεύει μικρούς και μεγάλους στη νηστεία που προηγείται του Πάσχα. Τα παιδιά, κάθε Σάββατο κόβουν ένα πόδι της Κυράς Σαρακοστής. Το πρώτο πόδι το κόβετε σήμερα και το τελευταίο το Μεγάλο Σάββατο. Επικράτησε η συμβολική ονομασία Σαρακοστή, σε αναλογία με το σαρανταήμερο που νήστεψε ο Χριστός στην έρημο μετά τη βάφτισή του, όμως, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και η νηστεία της Μεγαλοβδομάδας, οι μέρες πλησιάζουν τις πενήντα.
Η Κυρά Σαρακοστή γίνεται σε δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι να την ζωγραφίσουν τα παιδιά σε ένα χαρτόνι που κρεμούν στον τοίχο τους. Θα βρείτε το πατρόν εδώ.
Η άλλη όμως, μπορεί να είναι πολύ πιο διασκεδαστική για όλη την οικογένεια. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας το τελευταίο πόδι το διπλώνουν και το κρύβουν σε ένα ξερό σύκο. Μοιράζουν στην οικογένεια πολλά ξερά σύκα και σε όποιον «πέσει» το χαρτί θεωρείται ότι θα έχει καλή τύχη. Σε κάποιες άλλες περιοχές το τελευταίο πόδι μπαίνει μέσα στο ψωμί της Ανάστασης.
Στη δεύτερη εκδοχή, η Κυρά Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι.

Υλικά:
Χρειαζόμαστε μισό κιλό αλεύρι, μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό, μια καλογεμισμένη κουταλιά της σούπας αλάτι, ένα πλάστη, ένα μεγάλο μακρόστενο ταψί και λίγο λάδι για να αλείψουμε το ταψί.

Εκτέλεση:
Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα το αλεύρι. Κάνουμε με το χέρι μας μια λακκουβίτσα και μέσα σε αυτή, ρίχνουμε το αλάτι και λίγο - λίγο το νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μπορούμε να την πλάσουμε. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι και με τη βοήθεια του πλάστη, σχηματίζουμε την Κυρά - Σαρακοστή.
Με ένα μαχαίρι σχηματίζουμε τα μάτια και τη μύτη και κόβουμε επτά ποδαράκια, τα οποία πρέπει να είναι λίγο λεπτά.
Δεν τις φτιάχνουμε στόμα, γιατί δεν τρώει, ούτε μιλάει παρά μόνο προσεύχεται. Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια τρύπα στο κεφάλι για να την κρεμάσουμε. Μετά παίρνουμε το ταψί, το αλείφουμε με το λάδι και τοποθετούμε μέσα προσεκτικά την Σαρακοστή.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε την Κυρά - Σαρακοστή μας για σαράντα λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί και να σκληρύνει. Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε προσεκτικά και την κρεμούμε με μια κόκκινη κλωστή στην κουζίνα ή σε όποιο δωμάτιο θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου