Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές – Γιάλομ

sunset_dctvgr_430
«Αν κοιτάξουμε το παρελθόν, είναι εύκολο να μας πιάσουν τύψεις. Σημαντικό είναι όμως να στραφούμε προς το μέλλον. Πρέπει να σκεφτούμε την αλλαγή».
ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ -μερικές φορές στα πρώτα μας χρόνια, άλλοτε όψιμα- είναι βέβαιο ότι όλοι μας θα ξυπνήσουμε και θα αντιληφθούμε τη θνητότητά μας. Είναι τόσο πολλά αυτά που την πυροδοτούν: μια ματιά στον καθρέφτη που δείχνει το σαγόνι μας να κρεμάει, τα μαλλιά μας ν’ ασπρίζουν, τους ώμους να καμπουριάζουν.
Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΙΔΙΩΣ ΟΣΩΝ ΑΦΟΡΟΥΝ στρογγυλές δεκαετίες -πενήντα, εξήντα, εβδομήντα. Η συνάντηση μ’ ένα φίλο που έχεις καιρό να τον δεις και σε σοκάρει το πόσο έχει γεράσει. Όταν βλέπεις παλιές φωτογραφίες του εαυτού σου και των ανθρώπων που γέμιζαν την παιδική σου ηλικία κι είναι πια από καιρό νεκροί. Μια συνάντηση με τον Κύριο Θάνατο σ’ ένα όνειρο.
ΤΙ ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ; Και τι κάνει γι’ αυτό; Βυθίζεται σε μια φρενιτιώδη δραστηριότητα, για να εξαντλήσει το άγχος και ν’ αποφύγει το θέμα; Προσπαθεί ν’ απομακρύνει τις ρυτίδες με αισθητική χειρουργική ή να βάψει τα μαλλιά του; Αποφασίζει να παραμείνει για μερικά χρόνια στην ηλικία των τριάντα εννέα ετών; Περισπά πολύ γρήγορα τον εαυτό του με τη δουλειά και τη ρουτίνα της καθημερινής ζωής; Σβήνει από τη μνήμη του κάθε τέτοια εμπειρία; Αγνοεί τα όνειρά του;
ΣΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΣΠΑΤΕ τον εαυτό σας. Το αντίθετο, γευτείτε την αφύπνισή σας. Εκμεταλλευτείτε την. Κάντε ένα σταμάτημα, καθώς κοιτάζετε τη φωτογραφία του νεότερου εαυτού σας. Αφήστε την έντονη στιγμή να σας κατακλύσει και παρατείνετέ τη λιγάκι. Γευτείτε και τη γλυκύτητά της μαζί με την πικρή της γεύση. Μην ξεχνάτε το πλεονέκτημα που προσφέρει το να παραμείνετε εν επίγνωση του θανάτου, το ν’ αγκαλιάσετε τη σκιά του. Μια τέτοια επίγνωση μπορεί ν’ αφομοιώσει το σκοτάδι με τη σπίθα σας για ζωή και να βελτιώσει τη ζωή σας, όσο ακόμα την έχετε.
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ τη ζωή, για ν’ αγαπήσουμε οτιδήποτε πολύ βαθιά, είναι να έχουμε επίγνωση ότι οι εμπειρίες αυτές είναι προορισμένες να χαθούν. Έχω πολλές φορές εκπλαγεί ευχάριστα βλέποντας έναν ασθενή να κάνει ουσιαστικές θετικές αλλαγές πολύ αργά στη ζωή του, ακόμα και κοντά στον θάνατο.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. Ποτέ δεν είμαστε πολύ γέροι για κάτι τέτοιο.
Creatures-of-a-Day-interview-with-Irivin-D.-Yalom
___________________
Απόσπασμα από το βιβλίο του Irvin D. Yalom, Στον Κήπο του Επίκουρου – Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου, εκδ. Άγρα. Ο Ίρβιν Γιάλομ (Irvin David Yalom,13 Ιουνίου 1931) είναι Αμερικανός ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής ψυχοθεραπείας. Εκτός από το ακαδημαϊκό του έργο είναι γνωστός και για τα μυθιστορήματά του. Από τα πιο γνωστά του είναι Ο Δήμιος του Έρωτα και Όταν έκλαψε ο Νίτσε.
  Πηγή: doctv.gr
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Ταξίδεψε όσο περισσότερο μπορείς

Γνωρίζουμε ότι ορισμένες απολαύσεις όπως η μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Ένα ταξίδι θα μπορούσε με τη σειρά του να καταστεί εξίσου ωφέλιμο;
H US Travel Association ρίχνει μερικά εκατομμύρια δολάρια για να το αποδείξει. Στις 16 Ιανουαρίου, η ομάδα ξεκίνησε το Travel Effect, μια εκστρατεία πολλών ετών, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων έρευνα και μάρκετινγκ για να μελετήσει και να δημοσιοποιήσει τα οφέλη του ταξιδιού για την υγεία ενός ατόμου, καθώς και την υγεία της κοινότητας και της οικονομίας.
Με την έρευνα αυτή, η βιομηχανία ελπίζει πως το ταξίδι θα ακολουθήσει τα βήματα που χάραξε το κρασί και η μαύρη σοκολάτα.
«Αυτό που έχουμε εδώ και καιρό ανεπίσημα, θα αποδείξουμε τώρα μέσα από έγκυρη έρευνα. Τα ταξίδια έχουν θετική επίδραση στην υγεία, τις σχέσεις, τις επιδόσεις των επιχειρήσεων και την ευημερία των κοινοτήτων» δήλωσε ο Roger Dow, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της US Travel Association, σε ανακοίνωση Τύπου.
Το πρώτο ερευνητικό έργο εξετάζει την επίδραση των μετακινήσεων στις σχέσεις. Μεταγενέστερες μελέτες θα μελετήσουν τις επιπτώσεις των επαγγελματικών ταξιδιών, καθώς και το αποτέλεσμα του ταξιδιού στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, των τοπικών κοινοτήτων και της οικονομίας των ΗΠΑ.
Κατά τα επόμενα έτη, η εκστρατεία θα συνεργαστεί με ακαδημαϊκά ιδρύματα και με την αμερικανική ένωση των συνταξιούχων για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του ταξιδιού.
Λοιπόν, πώς τα ταξίδια είναι πανάκεια για την υγεία, την κοινότητα και την οικονομία;
Ταξίδεψε όσο περισσότερο μπορείς
Το ένα τρίτο του συνόλου των ταξιδιωτών λένε ότι κάνουν περισσότερο σεξ στις διακοπές.
Οι γυναίκες που ταξιδεύουν κάθε έξι έτη ή λιγότερο είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή θανάτου σε σχέση με τις γυναίκες που ταξιδεύουν τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Οι άνδρες που δεν ταξιδεύουν ετησίως φάνηκε να έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και περίπου 30% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.
Τα οφέλη του ταξιδιού είναι σχεδόν άμεσα. Μετά από μόλις μια ημέρα ή δύο, το 89% των ερωτηθέντων διαπίστωσε σημαντική πτώση στην πίεση.
Οι μαθητές που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αποδεσμευτούν από τους συνομηλίκους τους, να ολοκληρώσουν ακαδημαϊκές σπουδές και να έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
Οι εργαζόμενοι που ταξιδεύουν είναι πιο παραγωγικοί και έχουν υψηλότερο ηθικό. Αναφέρουν επίσης λιγότερο άγχος και επαγγελματική εξουθένωση.
Το ταξίδι είναι μια οικονομική δύναμη, αφού υποστηρίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνεισφέρει περισσότερο από 124 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγχώρια φορολογικά έσοδα στις ΗΠΑ.
 traveleffect3
Πηγή: flowmagazine.gr

Έλα να σου πω, τι δεν είναι η αγάπη. Και μετά, κάνε ότι θες!


tumblr_ll8tlxKASH1qdzzxso1_1280
Της Ματίνας Σταθάκη
Δεν θα σου πω τι είναι η αγάπη.
Θα το πάω δια της ατόπου απαγωγής.
Θα σου πω όσα δεν είναι η αγάπη.
Αγάπη δεν είναι να με θυμάσαι μόνο όταν με έχεις ανάγκη.
Αγάπη δεν είναι να με διαλέγεις επειδή δεν έχεις κάποιον άλλον.
Αγάπη δεν είναι να απομακρύνεσαι όταν δεν σου αρέσουν όσα κάνω.
Αγάπη δεν είναι να εγκαταλείπεις στην πρώτη δυσκολία.
Αγάπη δεν είναι να περιμένεις να φερθώ όπως θέλεις, όπως σου ταιριάζει ή όπως σε βολεύει.
Αγάπη σίγουρα δεν είναι να μου δίνεις σημασία μόνο όταν έχω κάτι να σου προσφέρω.
Αγάπη δεν είναι να πονώ και να με αποφεύγεις.
Αγάπη δεν είναι να υποδουλώνεις τα θέλω μου για ένα και μόνο πρέπει.
Αγάπη δεν είναι να θες κάτι επειδή το θέλω εγώ.
Αγάπη δεν είναι να με φορτώνεις με ενοχές επειδή είμαι ο εαυτός μου.
Αγάπη δεν είναι να μου προκαλείς έντονα συναισθήματα και μετά να εξαφανίζεσαι.
Αγάπη δεν είναι να θυσιάζεις κομμάτι του εαυτού σου για μένα.
Αγάπη δεν είναι να μου ζητάς να αλλάξω.
Αγάπη δεν είναι όλα αυτά και άλλα πόσα… μπορώ να γράφω μέχρι την άλλη μου ζωή.
Και τι είναι τελικά η αγάπη;
Ποια είμαι όμως εγώ που θα σε κρίνω για τον τρόπο που αγαπάς;
Είμαι μόνο κάποια που αναζητά τι είναι η αγάπη μαθαίνοντας πρώτα τι δεν είναι η αγάπη.
Περίεργο ε;
Ίσως ναι. Ίσως και όχι.
Ίσως απλά πρέπει πρώτα να κάνω όλα τα λάθος πράγματα για να καταλάβω τα σωστά.
Ίσως όμως να μην υπάρχουν λάθη στην αγάπη αλλά μόνο σωστά.
Ίσως η αγάπη από μόνη της να αρκεί.
Κι ας εκδηλώνεται με όποιον τρόπο θέλει.
Ίσως πάλι να μην αρκεί.
Δεν ξέρω. Το ψάχνω ακόμα.
Ελπίζω μόνο να βρω συνεπιβάτες που και εκείνοι απορούν και ψάχνουν, ψάχνουν και απορούν.
Αυτή είναι η μαγεία της αγάπης.
Σε βάζει σε μοναπάτια απάτητα, σε βιβλία με αδιάβατες σελίδες, σε διλήμματα και διασταυρώσεις.
Είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις;
Είσαι διατεθειμένος να ανακαλύψεις νέους τρόπους να αγαπάς;
Αν ναι, θα μάθεις μόνος σου τι είναι και τι δεν είναι η αγάπη.
Εγώ απλά σου εύχομαι να απολαύσεις τη διαδρομή.
αναπνοές